Ilyen lesz az új Ráday Kollégium

Első ütemben a kollégium, második ütemben a dunamelléki egyházkerületi székház újul meg. Az új, tűzbiztonsági szempontból is korszerű épületben mélygarázs és tetőterasz is helyet kap.

Szeptemberben kezdődhet a 2019 januárjában leégett és azóta már le is bontott budapesti Ráday Kollégium újjáépítése. Ha minden a terv szerint alakul, a kollégisták a 2021/22-es tanév második félévétől beköltözhetnek az új épületbe. A munkálatok második ütemében megújul a Dunamelléki Református Egyházkerület székháza és konferencia-központja is.

A kollégium mellett az új épületben kap helyet a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara, a Ráday Gyűjtemény, a Bibliamúzeum, a Bibliás Könyvesbolt, a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala, valamint a Parókia portál szerkesztősége.

Új bejárat nyílik
A Ráday utca 28. szám alatt található patinás épület eredetileg nem oktatási célra, hanem katonai kaszárnyának épült, kórház, majd pedig dohánygyár működött benne, amelynek üzemi épületei egészen az Üllői útig húzódtak. Miután a dohánygyár a külvárosba költözött, egyéves átalakítást követően 1912-ben felavatták az egyházkerületi székháznak, az 1855-ben alapított teológiai akadémiának, a hozzá tartozó internátusnak és a Ráday Könyvtárnak is helyet biztosító épületet. Ezt napjainkban csak a Ráday utca felől lehetett megközelíteni. Az új tervek szerint már szeretnék az épületben helyet kapó intézményeket elkülöníteni, egyszersmind tűzszakaszhatárokat létrehozni, a teológia, a kollégium és a Ráday Könyvtár számára pedig új bejáratot nyitni a Markusovszky tér felől.

Biztonságos kollégiumi szárny
Az új épület minden szempontból megfelel majd a korszerű tűzbiztonsági előírásoknak. A diákokat három szinten, 48 szobában szállásolják majd el, és kialakítanak egy akadálymentes szobát is fürdőszobával. A szobák többnyire kétszemélyesek, és mindegyikhez tartozik majd saját fürdőszoba. A kollégiumban összesen 98 diák elszállásolására van lehetőség, a negyedik szinten a vendégszobák és a lakások kapnak helyet.

Új konferenciaterem
A Köztelek utcai épülettömb földszintjén a Ráday Könyvtár kap helyet, az emeleteken pedig a Hittudományi Kar oktatási helyiségeit alakítják ki tíz tanszéki szobával és négy szemináriumi szobával.  A Püspöki Hivatal továbbra is a Ráday utca felől lesz megközelíthető, csakúgy, mint a Bibliamúzeum, a Ráday Gyűjtemény és a Bibliás Könyvesbolt. A Ráday utcai épülettömbben átalakítják a Püspöki Hivatal belső elrendezését, az afölötti tetőtér konferenciaegységgel bővül.

Tetőtér: a lelki központ
A tetőtérben alakítják ki az épület lelki központját. Itt kap helyet a kápolna, a hozzá kapcsolódó zeneteremmel, a spirituális és a Hallgatói Önkormányzat irodája, közösségi terem, valamint a Török Pál Kari Könyvtár. Ez utóbbi egy 24 órán át nyitva tartó közösségi központ, amely tanulószobaként is funkcionál. A kollégiumi szárny tetőszintjén a Markusovszky tér felé, valamint a Gellért-hegy panorámája felé is megnyíló tetőteraszokat alakítanak ki.  

Alagsori parkolás
A kollégiumi élethez hozzátartozik a sport is, a kollégiumból az eddig még csak rövid ideig használt, korszerű kondicionáló terem is megközelíthető lesz majd. A pince akadálymentes elérését szeretnék az oktatási és a kollégiumi épületrészből is biztosítani.

Megváltozik a parkolás is. Az épületet eddig csak a Ráday utcáról lehetett autóval is megközelíteni, parkolni pedig kizárólag az udvarban lehetett. Az új épülethez mélygarázst is kialakítanak, amelyben 33 autó parkolását biztosítják, ide a Biblia utca felől lehet majd behajtani. Az udvart részben az alápincézett területek fölötti tetőkertnek, valamint pihenőparknak alakítják ki. A meglévő fákat megóvják.

Palástként borul rá
A régi épület Ráday utcai homlokzatát az 1911-es átalakításnak megfelelően alakítják ki, illetve újítják fel. Visszaállítják a nagyterem fölötti timpanont és a párkányok helyét, méretét, geometriáját is. Valamennyi új épületrészt azonban kortárs megközelítéssel igyekeznek kezelni. A múlt és a jelen összekapcsolását hivatott kifejezni, hogy a tető anyaga végigkíséri az épület teljes tetőzetét, és lefordul az újonnan kialakított épületrészekre – ráborul az épületre, akár egy lelkészi palást.

A tervek szerint az építkezés első ütemében húzzák fel az új kollégiumi szárnyat és alakítják ki a pinceszinti teremgarázst. A második ütemben a Ráday és a Köztelek utcai szárnyak felújítására, átalakítására kerül sor.

 

 

Veres Sándor dunamelléki főgondnok, székházvezető jelentése alapján szerkesztette: Jakus Ágnes