Megmozdult az egész ország, hogy segítsenek a hajlék nélkül maradt diákokon

Fél nap alatt 5 millió forintot adakoztak az emberek a tűzkárt szenvedett diákoknak.

A háromemeletes épület 2. és 3. szintje szinte teljesen kiégett, felújítására – az előzetes információk szerint – nincs remény. A diákok személyes dolgai is odavesztek: ruhák, cipők, telefonok, laptopok, könyvek.

A Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonában lévő épületkomplexumban nemcsak a Ráday Kollégium található, hanem a püspöki hivatal, a Bibliamúzeum, a Ráday Gyűjtemény és a Ráday Levéltár számos muzeális értékkel. Az épületben nincs áram, víz, fűtés, internet, így a tűz által nem érintett helyiségeket sem lehet még napokig használni. Pénteken a levéltár anyagát próbálták menteni a munkatársak a Magyar Református Szeretetszolgálattal közösen. A könyvtár muzeális anyagokat is őrző alagsori termeiből folyamatosan szivattyúzzák a vizet.

Az ország minden pontjáról és a  határon túlról is folyamatosan érkeznek az adományok. A Károli Gáspár Református Egyetem számlaszámára fél nap leforgása alatt 5 millió forintot utaltak a segíteni vágyó emberek. A magánszemélyek többsége 10 ezer forintot utalt, de volt olyan is, aki 300 ezer forintot küldött a diákok megsegítésére. Intézmények is segítettek. A számlára utalt összeget a diákok kapják meg.

Számos református közösség is összefogott és azonnali segítséget – pénzt, ruhákat, szállást – kínált a diákoknak. Az egyik református újságíró, aki korábban a kollégiumban lakott, a teljes havi fizetését felajánlotta a diákok megsegítésére. A Decathlon Áruház vásárlási utalványt kínált, hogy a diákok feltölthessék ruhatárukat.

Pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott a leégett Ráday Kollégiumba és támogatásáról biztosította Bogárdi Szabó István püspököt.

Szombaton déltől 10 fős csoportokban ismét felmehetnek a diákok a szobáikba, immár hosszabb időre. A veszélyes területre a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai kísérik fel őket.

 

Adományinfók:

Pénzadományaikat a Károli Gáspár Református Egyetem OTP Banknál vezetett 11705008-20492223-as bankszámlaszámára utalják. Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel: „tűzeset".
Czeglédi Edina, a Károli Egyetem rektori hivatalának munkatársa koordinálja a rövid- és hosszútávú a szállásfelajánlásokat, hiszen összesen 165 hallgató szállásáról kell gondoskodni. Elérhetősége: czegledi.edina@kre.hu
Laptop- és telefonfelajánlást a Magyar Református Szeretetszolgálat vár. Koordinátor: Simon Annamária, a szeretetszolgálat munkatársa. Telefon: +36307380025. e-mail: simon.annamaria@jobbadni.hu

 

A Dunamelléki Református Egyházkerület vezetősége, a Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége, valamint a diákok ezúton is hálásan köszönik minden jószándékú ember segítségét.

Magyarországi Református Egyház

Szerkesztve a Kommunikációs Szolgálat sajtóanyaga alapján
Fotó: Füle Tamás, valamint Orbán Viktor hivatalos facebook-oldala