Most töredékes

A böjti időszakban, nagypéntekre és húsvétra készülve nyitotta meg legújabb időszaki tárlatát a Bibliamúzeum. A monografikus kiállítások után ezúttal huszonöt kiváló magyar művész alkotásaiból készült újszerű válogatás. A képek alkotói mindannyian olvasták a Bibliát, és ami megjelent a lelkükben, azt ábrázolták a vásznon.

Nagy vállalkozásba fogtak a Bibliamúzeum munkatársai, amikor megálmodták a Most töredékes az ismeretünk –  a Biblia a 20. századi magyar képzőművészetben című kiállítást. Az egész országot bejárták egy-egy festményért, kisplasztikáért, grafikáért, hogy a közönség együtt láthassa a nagyszerű alkotásokat.

Kettős tükör
A tárlat megnyitóján Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök, úgy fogalmazott, hogy szeretné felhívni a figyelmet a kiállítás „kockázatára”. Arra a kettős tükörre utalt, amit a két falon az egymással szembefordított képek mutatnak.
– Az egyik oldalon jobbára a megváltás szükségességét látjuk, a bűnesetet, a romlást, a maga fölemelésére képtelen embert, a történetbe elrejtett üdvtörténetet.  A másik oldalon a megváltás elégséges és egyetlen okát látjuk, az üdvszerző érdemet, Krisztus áldozatát, a passiót, a keresztet, a feltámadást – s középen az installáció asztala: mintha az lenne, ahova beinvitálták az emmausi tanítványok, a csüggedtek és levertek, a feltámadott Urat, mert feldobogott a szívük, amikor az írásokból, Mózestől kezdve elmagyarázta nekik: így kellett ezeknek történniük” – idézte Lukács evangéliumát.

Remek válogatás
A kiállítás létrejöttében sokat segített a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. Gárszli Bernadett a Parókia portál érdekelődésére azt mondta, hogy nem először dolgoznak együtt a Bibliamúzeum csapatával. A mostani tárlatról szólva úgy fogalmazott, hogy remek válogatás készült, amely utat mutat azoknak is, akik a böjtben szeretnének elcsendesedni, valamint elmélyülni a biblikus témákban.
– A Biblia mindig is nagyon fontos része volt a képzőművészet történetének. Nehéz választani, hogy melyik kép a legkedvesebb a szívemnek, de ha erre kér, akkor múzeumunk darabjait, Borsos Miklós alkotásait, három tusrajzot választok. A rajzok egy különleges, „Hetven rajznak” nevezett sorozatból valók. Érdekességük, hogy a művész halála után bukkant rá a képekre Borsos Miklós özvegye. A rajzokat egy ágyneműtartó rejtette, és mindegyik ószövetségi, illetve újszövetségi jeleneteket ábrázol. A „Hetven rajz" Borsos Miklósnak egyfajta művészi végrendelete.  Direkt eldugta ezeket a képeit a külvilág elől, azzal a szándékkal, hogy csak akkor fedezze fel az utókor, amikor ő már nem él.

Amit megértettek
Timár Gabriella, a Bibliamúzeum vezetője arról beszélt, hogy a kiállítást a reformációra gondolva szervezték meg, de az sem véletlen, hogy húsvéthoz közeledve nyitották meg a nagyközönség előtt.
– A képzőművészetben a passiótörténet hangsúlyos szerepet kap, csakúgy, mint a szenvedő Krisztus ábrázolása, valamint a kegyelem és a megváltás története. A festők kezükbe vették az ecsetet, és itt hagytak valamit az utókornak, amit megértettek a Szentírásból.

Bogárdi Szabó István püspök megnyitó szavaira reagálva, miszerint a jó festményt nem kell magyarázni, annyit fűzött hozzá, hogy a bibliai témájú képzőművészet már önmagában is magyarázat. – Az alkotások, amiket látunk a Bibliamúzeumban, a művészek megértése a Bibliából, mi csak felhasználjuk ezeket, és hozzátesszük a saját igei látásunkhoz. Ezek a képek mind igét hirdetnek, és bibliai üzenetet mondanak el nekünk. Nem véletlenül helyeztünk a terem közepén lévő installációra mai bibliát, hiszen aki olvassa a Szentírást, keresi az üzenetét, és engedi azt is, hogy az életét formálja – hangsúlyozta Timár Gabriella.

 

A kiállításon Aba-Novák Vilmos, Bálint Endre, Berény Róbert, Borsos Miklós, Breuer Marcell, Csohány Kálmán, Deim Pál, Derkovits Gyula, Egry József, Feledy Gyula, Ferenczy Károly, Gulácsy Lajos, Gyarmathy Tihamér, Kernstock Károly, Kondor Béla, Molnár C. Pál, Perlrott Csaba Vilmos, Schaár Erzsébet, Szalay Lajos, Szántó Piroska, Szőri József, Szőnyi István, Tóth Menyhért, Udvardi Erzsébet és Vilt Tibor alkotásai láthatók.

A kiállítás 2017. június 3-ig látogatható Budapesten a Ráday u. 28. szám alatt. Belépődíj nincs. A Bibliamúzeum hétfőtől péntekig 10 és 18, szombaton pedig 10 és 17 óra között látogatható.

Fekete Zsuzsa
Képek: Füle Tamás

 

„Most töredékes az ismeretünk"

Csatolt állományok