Ökogyülekezeti címet és díjat nyert közösségek 2020-ban

Hálával és örömmel adjuk hírül a Teremtés Hetének záró vasárnapján, hogy a teremtésvédelem iránt is elkötelezett közösségek száma a nehéz helyzet ellenére, vagy talán éppen azért, idén is gyarapodott. 

ÖKOGYÜLEKEZETI CÍMET NYERT KÖZÖSSÉGEK 2020-BAN

 • Csillagkert Balatonarácsi Református Óvoda
 • Géberjéni Református Egyházközség
 • Gyulai Evangélikus Egyházközség
 • Kulcs-Rácalmási Református Missziói Egyházközség
 • MRE Diakóniai Iroda Biharkeresztesi Napkelet Tanoda
 • MRE Diakóniai Iroda Dencsházai Tanoda
 • MRE Diakóniai Iroda Hajnalcsillag Tanoda
 • MRE Diakóniai Iroda Okányi Tanoda
 • MRE Diakóniai Iroda Piliscsabai Tanoda
 • Pusztaszabolcsi-Szabadegyházi Református Missziói Egyházközség
 • Baross Gábor Telepi Jézus Szíve Plébánia
 • Szeged-Honvéd téri református gyülekezet

A címre pályázók vállalják, hogy törekszenek a következő teremtésvédelmi célkitűzések megvalósítására:

Lelkiekben

 1. Megünnepeljük  a Teremtés hetét (szeptember utolsó vasárnapjától kezdődő hét).
 2. Évente legalább egyszer szabadtéri alkalmat (áhítatot, közös imádságot, éneklést) tartunk.
 3. Rendszeresen imádkozunk  a teremtett világ megőrzéséért.
 4. Gyönyörködünk az ajándékba kapott teremtett világ szépségében.
 5. A teremtett világ megőrzésében globálisan gondolkozunk és lokálisan cselekszünk.

Gyakorlatban

 1. Erőforrásainkat mértékletesen és takarékosan használjuk.
 2. Teremtett társainkra, a növényekre és állatokra is tekintettel vagyunk.
 3. Krisztusi szeretettel fordulunk a gyengék és elesettek felé.
 4. Hétköznapi működésünkben és szolgálatainkban is törekszünk a teremtésvédelemre, például: újrapapírt használunk, kétoldalas nyomtatásban; elsősorban elektronikus levelezést folytatunk; kerüljük a nehezen lebomló anyagok használatát (PET palack, műanyag csomagolás); a helyi termékeket részesítjük előnyben (házi sütemény, saját készítésű gyümölcslé); részt veszünk az őshonos, tájjellegű növényfajták megőrzésében; részt veszünk a kistermelőket és fogyasztókat összekötő Egyháztáji vagy Templomkert programban; az úrasztali, templomi virágokat hazai termesztésű (nem külföldi) forrásból szerezzük be; lehetőség szerint részt vesz az élőhelyek megőrzésében és kialakításában a fajok sokféleségének megőrzése érdekében (épületlakó fajok, pl. bagoly, denevér), rovarok, emlősök, búvóhelyek, stb.; vállaljuk, hogy a teremtésvédelmi eseményekről beszámolunk; a gondolatokat, imádságokat megosztjuk az ökogyülekezeti közösséggel; bekapcsolódunkaz MRE Ökogyülekezeti Mozgalom programjaiba.
 

ÖKOGYÜLEKEZETI DÍJAT NYERT KÖZÖSSÉGEK 2020-BAN

Két református gyülekezet,

 • a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség
 • és a Szarvasi Református Egyházközség

ezen felül  egy nagyobb ívű tervvel, három évre szóló teremtésvédelmi programmal jelentkezett ökogyülekezeti díjra. A díjazottak programja a itt érhető el.

 

Az újonnan bekapcsolódott ökogyülekezeti közösségeknek szeretettel gratulálunk, és kérjük Isten gazdag áldását, hogy kitartó lelkesedéssel épülhessenek ebben a fontos szolgálatban is!

 

Az Ecocongregation, magyarul ökogyülekezet, ökumenikus kezdeményezés, amelynek célja összekapcsolni a keresztyén hitet és a környezeti problémák kérdéskörét. A világ több országában működik (Skócia, Írország, Norvégia, Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Dél-Afrikai Köztársaság), a Magyarországi Református Egyház 2012-ben csatlakozott a programhoz. Az Ökogyülekezeti Mozgalom nyitott minden kereszt(y)én hívő ember számára, aki szeretne részt vállalni a teremtésvédelmi szolgálatban.

Az okogyulekezet.hu oldalon és FB oldalon folyamatosan megosztunk híreket, programokat és lehetőségeket. Az éves Ökogyülekezeti Konferencia 2020. november 20-án, pénteken lesz online formában. A találkozó kiváló lehetőség arra, hogy tanuljunk egymás jól bevált ötleteiből, gyakorlataiból, valamint megismerjük az újonnan csatlakozott közösségeket. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!