Útitárs fiataloknak

A Szentírás Szövetség nyomtatott bibliaolvasó kiadványa, az Útjelző idén ősszel jelent meg utoljára: ut-on.hu néven egy mobilbarát honlap veszi át a helyét 2024 január 1-től. Ez a modernizáció nem csak arra vonatkozik, hogy a bibliaolvasó kalauz papírról online felületre kerül át, hanem tartalmában és funkcióiban is gazdagabb lesz, jobban igazodva a mai fiatalok olvasási szokásaihoz.

A fiatalok többsége alapvetően a telefonját használja az életben való tájékozódáshoz, ezért a tervezőknek fontos szempont volt, hogy a weblapot mobilra optimalizálják – így a képek és a szövegek a kis képernyőn is jól olvashatók legyenek.

A weboldal készítői a tervezésbe kérdőívek segítségével bevonták a fiatalokat is, ezekre 240, többségében középiskolás diák válaszolt, továbbá 40 olyan lelkész, vallástanár, akik főleg e felé a korcsoport felé szolgálnak. A honlap alkotói ezeket az ötleteket, tapasztalatokat is felhasználták a tartalom és az arculat kialakításakor. Ezek alapján – az Útjelző gondolatát megőrizve – az új honlap neve: ut-on.hu lett.

Az ut-on.hu felépítése

A honlap koncepcióját legjobban az úton lét szókapcsolat fejezi ki. Napjainkban a fiatalokat különösen is jellemzi, hogy folyton úton vannak: iskolába, edzésre, külön órákra, bulikba. Köztük is vannak, akik rendíthetetlenül tartanak a céljuk felé, de életkori sajátosságukból adódóan is sokan még nem tudják, hová is tartanak. Az életük útját hol egyedül, hol másokkal együtt járják. Van, amikor kényszerpihenőre van szükségük, máskor annyi a teendőjük, hogy egy perc nyugtuk sincs. A fiatalok között is sokan szeretnének találkozni a Biblia üzenetén keresztül Istennel. Sőt vannak, akik arra vágynak, hogy Jézus legyen a mindennapi útitársuk. Az ut-on honlap célja, hogy ez megvalósulhasson.

Az ut-on rendszerében az olvasó dönti el, mennyi időt tud szánni egy napi áhítatra, egy gyorsan elvihető rövid igei üzenettől a teljes szakasz elolvasásán át egy mélyebb tanításig, akár háttérinformációkig választhat, milyen messzire jut el egy-egy nap. A választásban segítenek az ikonok. Az áhítatokat Spotify-on keresztül is meg lehet majd hallgatni.

A napi igemagyarázatokon kívül a honlapon tematikus bibliaolvasási terveket is találhatnak a fiatalok különböző élethelyzetéhez igazodva. Ezek a tervek a YouVersion applikáción is fent lesznek. 

Nemcsak az fontos, hogy a fiatalok naponta olvassák Isten Igéjét, hanem az is, hogy közösséghez is tartozzanak. Ezért a Szentírás Szövetség a weblaphoz kapcsolódóan Útkeresők címmel a fiatalokat érdeklő izgalmas, bibliai témákról beszélgetés-sorozatot is szervez. A Szövetség ezeknek az alkalmaknak olyan helyszíneket keres(ett), ahová a fiatalokat könnyű meghívni, például a Ráday Ház vagy 1RE Egyetemi Gyülekezet. Lesznek alkalmak gyülekezetekben is (az első ilyen a Kálvin téri), hogy ezzel is felhívják a fiatalok figyelmét a helyi ifiközösségekre. A beszélgetésekről készült hanganyagot podcast formában majd azok is meghallgathatják, akiknek nincs módjuk elmenni egy-egy összejövetelre, de érdekelnék őket az elhangzottak.

Az út-on.hu itt érhető el.