Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Oswald Chambers írásai

Az Istennel való magányos, csendes közösségünk mélységétől függ érte végzett nyilvános szolgálatunk értéke.

...

Ne bízz senkiben, még a Földdön élő legnagyobb szentet is figyelmen kívül kell hagynod, ha akadályoz abban, hogy lásd Jézus Krisztust.

...

Valahányszor hirdeted az Igét, figyelj rá, hogy először Isten arcába nézz az üzeneteddel kapcsolatban, akkor kezdettől végig ottmarad a dicsőség. A szolgáló testvér az, aki szüntelenül Istenre tekint és azután elindul, hogy beszéljen az emberekkel. Krisztus szolgáinak ismertetőjele, hogy öntudatlanul is sugárzik az arcuk egy maradandó ragyogással. „Mózes nem tudta, hogy orcájának bőre sugárzik, mivelhogy Ővele szólott” (2Móz 34,29).

...

Oswald J. Chambers (1874-1917): skót lelkész.

A kensingtoni művészeti főiskolán kezdte tanulmányait, majd az Edinburgh Egyetemen tanult képzőművészetet és régészetet. Ezután teológiát tanult a Dunoon Collegeban, ahol – kimagasló tehetségű diákként – már teológuskorában óraadó tanár lett.
1911-ben Londonban vallástanár képző főiskolát alapított (Bible Trainig College), amelynek első vezetője lett.
Az első világháborúban a Keresztény Fiatalok Egyesülete (YMCA) hadsereglelkésze volt Egyiptomban. Egy kezeletlen vakbélgyulladásba halt bele 1917 novemberében, mivel visszautasította, hogy sebesült katonák helyét foglalja el a kórházban.

Bár több mint 30 könyv jelent meg a neve alatt, Chambers életében egyetlen könyvet írt (Baffled to Fight Better), további műveit – óráinak és más előadásainak gyorsírásos jegyzete alapján – felesége szerkesztette meg és adta ki.

Magyarul: Krisztus mindenek felett; Evangéliumi Kiadó és Iratmisszió, Budapest, 1999. (Forrás:http://www.oswaldchambers.co.uk/Oswald_and_Biddy_Chambers.html)

„Oswald Chambers skót lelkész, aki szobrász volt eredetileg, aztán megtért, és nagyon tartalmas lelki könyveket írt. Furcsa észjárása van, nehéz megtalálni sokszor az összefüggést, de ha rájön az ember a logikájára, akkor ráébred, hogy vaslogika van benne és kíméletlen következetesség.
Az egyik elmélkedésében olvastam ezt a mondatot, és ez bennem maradt szó szerint: „Az Istennel való személyes, bensőséges lelki közösségünk mélységétől függ érte végzett nyilvános szolgálatunk ereje”. Nem a mennyisége – mert sokat tud szolgálni, aki egészséges, energikus és szorgalmas –, hanem az ereje függ az Istennel való közösség mélységétől.”
(Cseri Kálmán)

 

Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb napi áhítatos könyv.
Oswald Chambers (1874-1917) ismert személy volt, mint Skót Protestáns Keresztyén vezető és tanár a huszadik század első éveiben. Legismertebb műve a „Krisztus mindenek felett” áhítatos könyve, amely a Bibliaiskolákban csak úgy ismert, mint: „kemény eledel”.

…A könyv első magyar kiadása 1938-ban jelent meg Budapesten Minden tőlem telhetőt az Ő uralmáért címmel. Fordítói, Döbrössy Lajos és Tóth Kálmán dr. úttörő munkát végeztek, amikor Chambers gondolatait magyar nyelvre átültették, és felbecsülhetetlenül gazdagították ezzel a magyar keresztyén irodalmat.

Chambers gondolatait nagyon nehéz idegen nyelvre lefordítani. Stílusa csodálatosan tömör, minden szónak van mondanivalója, s ráadásul szókincse is rendkívül gazdag. A művészi lélek nyomait jelzik a kifejezések finom árnyalatai, amelyeket legtöbbször csak ismételt, figyelmes olvasás után vesszük észre. A gondolatok fűzésénél érezhető, hogy a szerzőben művészi lélek és mélységes hit párosult.

https://www.scribd.com/document/524749958/Oswald-Chambers-Krisztusert-Mindent

...

Jézus azt mondta: „A beszédek, amiket én mondok nektek, Lélek és élet” (Jn 6,63).
… Így beszél hozzánk Isten, nem álmok és látomások útján, hanem Igéje által.
Istenhez csak a legegyszerűbb úton, a szavak útján juthat el az ember.

...

Ha egyszer Jézus bizalmasaivá leszünk, többé nem vagyunk egyedül. Nincs szükségünk az emberek együttérzésére, megértésére: folyvást mi adhatunk nekik anélkül, hogy azt leereszkedésnek éreznék. A Jézussal bizalmas viszonyban élő szent sohasem akar hatást kelteni,hanem érezni lehet, hogy Jézus akadálytalanul élhet benne, hiszen Ő töltötte be lényének legmélyebb szakadékát. Az ilyen élet erős, nyugodt, élőhitű ember benyomását kelti. Ezt adja Urunk azoknak, akik bizalmas viszonyba kerülnek vele.

 

...

 

A SZOLGÁLAT HELYES IRÁNYVONALA

"És én, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket" (Jn 12,32).
Nagyon kevesen értik meg közülünk is, miért halt meg Jézus Krisztus. Ha az embereknek csak részvétre van szükségük, akkor Krisztus keresztje üres komédia, semmi szükség nem volt rá. A világnak nem "egy kis morzsányi szeretetre", hanem orvosi műtétre van szüksége.
Amikor egy szellemi nyomorúságban lévő lélekkel állsz szemtől szemben, emlékezz a kereszten függő Jézus Krisztusra. Ha az ilyen lélek Istenhez juthat más vonalon is, akkor Jézus Krisztus keresztje szükségtelen. Ha másként is lehet segítened, talán együttérzéssel vagy megértéssel, akkor Jézus Krisztus árulója vagy. Saját lelkednek helyes kapcsolatban kell maradnia Istennel, és az áradjon rá másokra, ami tőle jön. Nem emberi módon kell "adnod", így Istent semmibe veszed. A mai kor szembeötlő ismertetőjele a barátságos vallásosság.
Egyetlen egyet kell tennünk: Jézus Krisztust, a Megfeszítettet kell bemutatnunk mindenkor. Félrevezet minden olyan tanítás, ami nem Jézus keresztjére épül. Ha maga a szolgáló lélek hisz Jézus Krisztusban és a megváltás valóságában teljesen megbízik, meg kell ragadnia az embereket, akikhez beszél. A keresztyén munkásnak Jézus Krisztushoz való viszonya a maradandó és az mélyül el. Ettől, egyedül csak ettől függ, hogy Isten felhasználhatja-e az evangélium hirdetésére.
Az Újszövetség szolgájának az az elhívatása, hogy leleplezze a bűnt és felemelje Jézus Krisztust, a Megmentőt; ezért nem is lehet költői szép beszédű, hanem szigorúan, sebészként kell eljárnia. Isten azért küldött minket, hogy Jézus Krisztust megmutassuk, nem azért, hogy csodaszép előadásokat tartsunk. Egészen olyan mélyre kell lehatolnunk, amilyen mélyrehatóan Isten vizsgált meg bennünket. Az Írást metszőkésként kell használnunk, kertelés nélkül mondjuk meg az igazságot, és az Ige tanításait rettenthetetlenül alkalmaznunk kell.

Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 49, összesen: 329642

  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.