Egy hét a kórusokért, a megújulásért

Egyházzenei, közösségi program, szakmai és missziós céllal. A Tahi Egyházzenei Hét énekelni szerető gyülekezeti tagokat, karnagyokat és kántorokat vár augusztus 10-16. között, ahol az új református énekeskönyv kerül a középpontba.

A gyülekezeti és egyházi kórusok az utóbbi két hónapban nem működhettek, a már csaknem két évtizedes múltra visszatekintő Református Zenei Fesztivál is elmaradt. Most, amikor már részben feloldották a korlátozásokat, éppen beköszöntött a nyári szünet, így a kórusok komoly szakmai kieséssel számolnak – tudtuk meg Bódiss Tamás orgonaművész kántortól, aki országos egyházzenei előadóként vesz részt a tahi hetek szervezésében.
„A zenei hét, amelynek meghívott kórusvezetője idén Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy, lelkesítést és új erőt, ösztönzést adhat számunkra, amely alkalommal az éppen megjelenés előtt álló új református énekeskönyv is megismerhető lesz.”

A szervezők különösen fontosnak tartják, hogy a pandémiában szünetelő kórusok megerősödhessenek. A nyári táborokra érvényes járványügyi szabályokat betartva szervezik a nagy hagyományokkal bíró zenei hetet, amely bő hat évtizedes története során mindig is a gyülekezeti kóruséneklést segítette.

„A zenei hét azzal a céllal jött létre az 1950-es évek nehéz időszakában, hogy a gyülekezetekben szolgáló kántorok találkozhassanak, és tudásukat, ismereteiket elmélyíthessék. A Kádár-korszak hajnalán erre más lehetőség nem volt, hiszen a tanító- és kántorképzőket megszüntették, a debreceni nyári kántorképző pedig csak 1965-ben indulhatott el.Tahiba mindig is gyülekezeti énekkari tagok, karnagyok érkeztek, hogy szakmailag fejlődjenek, és egymással találkozhassanak. A közös kórust a zenei hétre jelentkező karnagyok is vezényelhetik, hiszen ez hasznos szakmai gyakorlat lehet a számukra. A kórsuvezetőknek Berkesi Sándor továbbképzést is tart.”

Az idei járványhelyzet miatt az egyházkerületek úgy döntöttek, hogy nem kockáztatják a nyár első felében a hagyományos kántorképző tanfolyamok megrendezését, így a tanfolyamok hallgatói és tanárai is jelentkezhetnek az augusztusi zenei hétre.
„Az egyházzenei héttel a kántorképzőt nem lehet pótolni, hiszen az mindenekelőtt a hangszeres oktatásra fókuszál, és három hétig tart. Kezdetben egyébként Tahiban is volt harmóniumóra, de ezt a kántorképzés akkori hiánya hívta életre.”

A tahi zenei hétnek az éneklés mellett a lelki programok és a közös szolgálatok adnak keretet.
„A napot több csoportban zajló csendes óra indítja, ezt kóruspróba követi. Ebéd után szabad program következik, utána a délutáni kóruspróbára gyűlünk össze. A vacsora után esti áhítaton veszünk részt, ezt az esti szabadidő követi. A hétvégéhez közeledve a program sűrűbbé válik, a megtanult darabokat szombaton elénekeljük, amit hangfelvétel formájában rögzítenek. Kikapcsolódásként Ki mit tud? vetélkedőt tartunk.
A hétvégén különféle intézményekbe megyünk szolgálni, például a leányfalusi szeretetotthonba, de a közös kórus a váci fegyházban is szolgált már. A vasárnapi istentisztelet után a hetet a közös záró alkalommal fejezzük be, ennek hagyományos helyszíne a pócsmegyeri református templom.”

A Tahi Egyházzenei Hétre Hargita Péter szervező karnagynál lehet jelentkezni június 30-ig. További részletek a www.egyhazzene.reformatus.hu oldalon találhatók.

Képek: Kalocsai Richárd, Füle Tamás