Egymástól tanulnak

Csaknem három éve formálódik a Budapest-Zuglói Református Egyházközség és a skóciai East and Old Parish Church gyülekezetek testvéri kapcsolata. Október 8-13. között már második alkalommal látogatott el Budapestre a Forfar városában szolgáló gyülekezet küldöttsége. A vendéglátók rengeteg programmal, a magyar néphagyományok bemutatásával tették tartalmassá a skót testvérek itt töltött idejét. 

A vasárnapi alkalmon Barbara Ann Sweetin, a forfari gyülekezet lelkésze szolgált igehirdetéssel a Zsidókhoz írt levél alapján. A hit hőseinek példájából kiindulva a lelkipásztor arról beszélt, kik a mi hőseink ma, akik életüket mások javára fordítják. Az, hogy kire nézünk fel, megmutatja az értékrendünket, és napjainkban még inkább szükség van lelki hősökre, akikre a hitükért nézhetünk fel. A hit hőseinek felsorolása egy üldöztetés alatt álló gyülekezethez íródott, őket bátorította Pál apostol, hogy tartsanak ki a hitben. Barbara Ann Sweetin elmondta, számukra a zuglói testvérgyülekezet tagjai is példaképek, hiszen hűségesek a hitben, amit örökségül kaptak.

Szőke Noémi és Szőke János lelkipásztorok kifejezték örömüket, amiért van egy gyülekezet, ahol imádkoznak a budapestiekért többszáz kilométer távolságból, akikkel egy irányba tekinthetnek a zuglói reformátusok: Jézus Krisztusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, Megváltónkra, akiben egyek lehetünk.

Az istentiszteleten a skót delegáció bemutatta a forfaiak életét, szolgálatát, majd a zuglói ifjúság énekkel köszöntötte a vendégeket. A skót kapcsolattartó hálát adott a két gyülekezet közti jó kapcsolatért és együttműködésért., valamint megköszönte a sok programot, amivel készült a fogadógyülekezet.

Ajándékot is kaptak a magyarok, egy vázát, melynek egyik oldalán a zuglói templom, másik oldalán az East and Old gyülekezet képe látható.

A testvérgyülekezeti kapcsolat mindkét fél számára gyümölcsöző: a forfari gyülekezet jórészt idősekből áll, míg a zuglóiak több fiatalt és gyermeket érnek el, a különböző tapasztalatokon keresztül tanulhatnak egymástól. Emellett mindkét helyen aktív közösségi és lelki élet folyik, Forfarban hajléktalanok, szenvedélybetegek és demenciával élő idősek között szolgál a gyülekezet, míg Zuglóban több nyári tábort szerveznek, ifjúsági alkalmak és felnőtt konfirmációs oktatás is zajlik a reformátusoknál.

A vasárnap a magyar néphagyományokat bemutató programmal és közös vacsorával ért véget.

Horváth Zsuzsanna

Képek: Rozgonyi István