Segítség felebarátainknak

A gazdasági nehézségekre reagálva Felebarát címmel indít féléves adománygyűjtő programot rászorulók megsegítésére a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Az energiaárak növekedése és az infláció következtében az előző évekhez képest többszörösére nőtt a Magyar Református Szeretetszolgálathoz beérkező adománykérelmek száma. A karitatív szervezet Felebarát címmel féléves adománygyűjtést hirdet, mely összegből átfogó és személyre szabott segítséget kíván nyújtani a nehéz helyzetbe került családoknak.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os fennállása óta évente több ezer rászorulót támogat, legyen szó akár tartós élelmiszerről, tűzifáról vagy ruhaadományról. Az elmúlt hónapokban világszerte jelentkező gazdasági válság hazánkban is komoly anyagi kihívást okoz több millió háztartás számára, hiszen a drasztikusan megnövekedett energiaárak és az infláció mindenkit érintenek. A krízis hatása máris érzékelhető: a Magyar Református Szeretetszolgálathoz szeptember végéig már közel ezer adománykérelem érkezett tűzifa-támogatásra, amely az elmúlt évekhez képest is kimagaslónak számít.

A Magyar Református Szeretetszolgálat célja, hogy minél több nehéz helyzetbe került család számára tudjon támogatást nyújtani. Ennek érdekében hívta életre Felebarát programját az alapítvány, amely tárgyi és anyagi támogatást, valamint edukációs kampányt is magában foglal. A korábbi évek adománygyűjtéseihez képest jelentős változás, hogy a téli időszakban havonta váltakozó programok helyett most egyetlen féléves lakossági, vállalati és gyülekezeti gyűjtést hirdet a karitatív szervezet, hogy a befolyt adományokból a kérelmezők számára személyre szabott, valódi segítséget nyújthasson, amely lehet akár élelmiszercsomag, tűzifa, valamint pénzügyi támogatást jelentő adománykártya is. Utóbbi egy prepaid bankkártya, amellyel több hónapon keresztül segítené anyagilag a rászorulókat a Szeretetszolgálat, akik az összeget szükségeik mentén akár számlák befizetésére, gyógyszerek kiváltására vagy bevásárlásra is fordíthatják.

A Felebarát program másik fontos eleme a társadalmi edukáció annak érdekében, hogy a családok háztartási költségei csökkenthetőek legyenek. A Magyar Református Szeretetszolgálat praktikus tanácsokat tartalmazó kiadvánnyal is segíti a gazdasági krízis érintettjeit, valamint a takarékossági lehetőségeket online is elérhetővé teszi felületein.

Az októberben induló országos Felebarát adománygyűjtéshez a 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon online bankkártyás fizetéssel, valamint a szervezet CIB Banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 (közlemény: „Felebarát”) bankszámlaszámára való utalással lehet csatlakozni.