Nemcsak karácsonykor van ránk szükségük

A módosi gyerekek számára a szeretetközösség megélése legalább annyira fontos, mint a Budapestről érkezett ajándékok.

A korábbi hagyományokat folytatva a Ráday Diákotthon lakói idén is elutaznak a délvidéki Módosra, hogy ajándékokat vigyenek az ottani gyerekeknek. Az Ágoston Sándor Alapítvány kezdeményezése persze nem pusztán a közös karácsonyozásról szól, hanem a határon túli testvéreinkkel való kapcsolattartásról is. Az idei akció újítása, hogy ezúttal a Ráday Diákotthon szeretetszolgálatért felelős szolgálócsoportja koordinálja.



„Számunkra újdonság, hogy becsatlakozhatunk ebbe a hagyományba” – mondta portálunk megkeresésére Apjokné Rónai Réka, a szolgálócsoport vezetője, aki harmadéves teológus férjével együtt lett a Ráday Ház lakója. „Beköltözéskor mindenkinek ki kellett töltenie egy kérdőívet, amelyen szimpátiasorrendbe kellett raknunk a felsorolt szolgálati területeket, és ez alapján lettünk besorolva egy-egy szolgálati csoportba. Én a szeretetszolgálatot kaptam, amely elsősorban a Károli Gáspár Református Egyetemhez vagy az egyházunkhoz tartozó szervezetek tevékenységéhez kapcsolódóan igyekszik segíteni a diakónia területén. A karácsonyi adománygyűjtés az első nagyobb akciónk, de már több hasonló is kezd körvonalazódni. Segítünk, ahol csak tudunk.”

Anyanyelvápolás és szeretetközösség
A többek között határon túli építőtáborokat is szervező, budapesti székhelyű Ágoston Sándor Alapítvány küldetése, hogy segítse a határon túli magyar református közösségek fennmaradását. Önkéntesei a 2005-ös árvíz idején szembesültek azzal, hogy a szerb–román–magyar hármashatár közelében fekvő Módoson nemcsak a Temes által elsodort házak újjáépítésében kell segédkezniük, hanem a magyar nyelv és kultúra fennmaradásában is. Felkérésükre egy ott élő pedagógus vállalta magára a Módoson és környékén élő, főként vegyes házasságokból született gyerekek magyar nyelvre oktatását, az Ágoston Sándor Alapítvány önkéntesei pedig nyaranta anyanyelvi táborokat kezdtek szervezni az ezen a kurzuson részt vevő iskolás gyerekeknek.

A közös karácsonyi alkalmak persze kevésbé szólnak az anyanyelvápolásról, mint a nyári táborok, mégsem szabad lebecsülni az ebben betöltött szerepüket. A délvidéki gyerekek ugyanis mindig magyar nyelvű karácsonyi műsorral készülnek az őket meglátogató önkéntesek fogadására, és az erre való felkészülés is segít nekik abban, hogy megőrizzék és ápolják magyar gyökereiket. A találkozás fő célja a szeretetközösség megélése és a karácsony közös megünneplése, amelyre a gyerekek őszinte izgalommal készülnek, és amely az őket meglátogató teológusok és más önkéntesek számára is minden évben igen emlékezetes, szívet melengető esemény. Azok is várják már, akik részt vettek a korábbi alkalmakon, és azok is, akik most jönnek el először.

Nemcsak jelképesen segíteni
Mivel idén a szeretetszolgálatért felelős szolgálócsoport koordinálja az alkalmat, a részfeladatok átgondolt felosztásával lehetőség nyílik arra, hogy mindenkit bevonjanak a feladatvégzésbe. Réka bízik benne, hogy ezáltal rugalmasan és zökkenőmentesen zajlik majd minden. „December 17-én, szombaton visszük el a csomagokat Módosra, reggel megyünk és este jövünk a Bölcsföldi András spirituális által vezetett kisbusszal. Idén huszonhárom gyereket fogunk megajándékozni, akik nemcsak Módosról, de a környékről is érkeznek. Kaptunk róluk egy listát, amelyen nemcsak a nevük, de az életkoruk is fel van tüntetve, hogy a számukra megfelelő csomagot tudjuk összeállítani.” A személyesség érdekében nemcsak ajándékokkal készülnek, hanem énekekkel és igeszolgálattal is.

Réka kíváncsian várja már a leutazást, hogy találkozhasson végre a gyerekekkel. „Számomra mindig is fontos volt az adakozás és a rászorulókon való segítség, gyülekezetünkben is több ilyen gyűjtésben vállaltam már aktív szerepet. Gyerekekkel is szívesen foglalkozom. A mostani akcióban különösen megérint, hogy olyan gyerekekhez megyünk, akik kapcsán legfeljebb elképzeléseim vannak, hogy milyen körülmények között élhetnek, és a mindennapokban milyen típusú segítségre szorulnak. Többségük valószínűleg mélyszegénységben élhet, vagy legalább is sok mindenben hiányt szenvedhet. Szeretnék nemcsak jelképesen, de érdemben is hozzájárulni ahhoz, hogy boldogabb, teljesebb életet élhessenek, hogy minél kevesebb téren kelljen nélkülözniük.”

Támogatási lehetőségek
Az ajándékozás lehetőségét elsősorban a Ráday Ház közössége számára hirdették meg: részt vehetnek benne a budapesti teológia hallgatói, oktatói, valamint a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának munkatársai is. Ha azonban valaki úgy érezné, hogy kibővítené a maga adományával azt a huszonhárom csomagot, ezt az Ágoston Sándor Alapítvány pénzbeli támogatásával teheti meg. Ezen az úton az alapítvány többi tevékenységéhez is hozzájárulhatunk, akárcsak az évente kiadott naptárjaik megvásárlásával. De adónk 1%-át is fel tudjuk ajánlani: az Ágoston Sándor Alapítvány Közhasznú Alapítvány adószáma: 19674337-1-43. Kapcsolatfelvételre az alapítvány Facebook-oldalát ajánljuk.

„Ahol segítségre van szükség, ott nemcsak karácsony idején van segítségre szükség” – mondta Réka. „Ez a karácsonyi akció arra is jó lehetőség, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a gyerekekre és családjaikra, és máskor se feledkezzünk meg róluk. Isten sem fog, és reményeim szerint erre emlékeztetik majd a gyerekeket azok az igekártyák is, amelyeket a csomagjaikba szeretnék elhelyezni. Ajándékainkkal nemcsak pillanatra szóló örömöt szeretnénk adni nekik, hanem valami olyasmit is, ami túlmutat mindazokon, amik a csomagokba kerültek.”


Barna Bálint
Képek: Ágoston Sándor Alapítvány