Lehetséges lehetetlen?

Három nap együttjárás után mondtak igent egymásra, és harminchét éve boldog házasságban élnek. Hegedűs Endre és felesége, Hegedűs Katica zongoraművészek azt mondják, ma is szenvedélyesen szeretik egymást. Úgy vélik, hogy a házasság szenvedély és döntés, de mint ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma házasság sem. És ne felejtsük: a házasság lehetetlen küldetés.

 

Kilenc éve rendezik meg a házasság hetét Magyarországon a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. Az idei hét arcai Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katica.

 

 

A kapcsolatot ápolni kell
A házasság hetét ünneplő huszonegy országban több millióan hisznek abban, hogy a jó házasság, a biztonságot adó család az egyéni és a társadalmi boldogulás egyik legfontosabb forrása és a legtöbb ember személyes vágya – mondta Herjeczki Kornél az esemény sajtótájékoztatóján. A házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója arra buzdított: ápolják kapcsolataikat a házasságban élők, és ne törődjenek bele a nehézségekbe.

Kommunikációs csapdák és hűtlenség
Barát Katalin pszichiáter azt hangsúlyozta, hogy egyre többen fordulnak párkapcsolati problémáikkal szakemberekhez, mert szeretnék megtartani házasságukat. A családterapeuta tapasztalatai szerint a legtöbb házaspár kommunikációs problémákkal küszködik, de egyre többször jelenik meg a harmadik fél, vagyis a hűtlenség a kapcsolatokban.
– Az európai adatok azt mutatják, hogy az első házasságok 45, míg a második házasságok 60 százaléka bomlik fel. A párok gyakran túlozott elvárásokat támasztanak a másik iránt, a folyamatos elégedetlenségérzés pedig váláshoz vezethet. A szakemberhez forduló, segítséget kérő házaspároknak viszont gyakran megújul a kapcsolatuk, és sokan kijönnek a legmélyebb krízisből is – tette hozzá a pszichiáter.


 

 

A hűség döntés
Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke úgy fogalmazott a házasság hetével összefüggésben, hogy azt ünnepeljük egy hétig, amit sokan siratnak. A püspök szerint a hűség döntés kérdése, döntés nélkül pedig nincs házasság.
– Az ideiglenesség kultúrájában élünk. A házasság folyamat eredménye, amely alatt két ember szeretete megérett annyira, hogy egymásnak merjék ajándékozni magukat. Ez sok mai fiatalnak nem könnyű, mert soha nem kellett semmilyen döntést meghozniuk.

Karbantartott boldogság
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott, hogy ezen a héten kifényesedik mindaz, amit az egyház egyébként is végez. Az egyház gondol a fiatalokra, a párkeresőkre és gondozza a párkapcsolatot, hogy az eljusson az oltárig. Ha gondokkal küzdenek a párok, akkor is az egyházba kapaszkodnak – mondta a püspök.
– A házasság Isten ajándéka, és szent dolog, de sajnos kopik és elhasználódik az ajándék, ezért karban kell tartani. Vannak, akik úgy vélik, hogy ez a boldogtalanság karbantartása, de tenni kell azért, hogy ez mégis karbantartott boldogság legyen, ezért Gyökössy Endre szavaival élve: életápolásra van szükség. A házasság hete olyan, mint egy nagy dózis vitamin, hogy felhívjuk a figyelmet, miben szenved hiányt a házasság, és megerősítsük azt, ami még megvan.

Utat nyit a szeretetre
A házasság hete jelmondatában - szeretet: szenvedély és döntés - benne van a házasság lényege, mit jelent együtt lenni, egymással élni – mondta megkeresésünkre Tóth János, a Református Házasság- és családsegítő vezetője. A református lelkipásztor szerint fontos kérdés, hogy a házasságban töltött évek alatt meddig terjed a szeretet, meddig van jelen a szenvedély a boldogságigény, ami képes érzéseket adni és elfogadni, vagy a döntésképesség, ami tud és akar dönteni a másikért, és a kapcsolatért.
– Ha a házasságban nincs szenvedély, az a szeretetet hiányára utalhat. Ha elmarad a szenvedély, akkor a kapcsolat kényszeredett együttlétté válhat. Ugyanilyen fontos a döntés kérdése: ha a döntés csak egyoldalú, illetve nincs benne megengedés, akkor a közös élet állandósuló veszekedések színterévé válhat. Ha a házasságot önmagunkon, a biológiai létünkön túlmutatva magasabb szinten fogadjuk el, mint egymásnak rendelést, a lelkünk benső tere kitárul. A Lélek nélkülünk nem oldja meg a házassági kríziseket, partnerkapcsolati problémákat, azonban utat nyit a szeretetre – tette hozzá Tóth János. 

 

Lehetséges lehetetlen
Hegedűs Endre úgy fogalmazott: „sokan azt hiszik, hogy mission impossible, azaz lehetetlen küldetés a házasság, és egy kicsit valóban az, Istennel együtt mégis lehetséges". A férj azt mondta: életük fő művének tekintik 37 éve tartó házasságukat.
A házaspár közös üzenetét Hegedűs Katica tolmácsolta.
– Ahogy kéz a kézben haladunk közös életünk útján, mélységeket és magasságokat élünk meg. Kölcsönösen a másik boldogabbá tételének vágya vezet bennünket. Akkor vagyok boldog, ha Bandit annak látom, és hála Istennek így van ez fordítva is. A házasságunk kettőnk műalkotása, mely sok-sok türelmet, odaadást és sokszor lemondást igényel, de megéri. A mai napig újabb szépségeket fedezünk fel egymásban. Házasságban élni nagyszerű kihívás és kaland, sehol máshol nem megtapasztalható örömök forrása, amelynek sok egymásra szánt idő, bizalom, hűség és becsület az alapja.

A házasság hete házaspárjával készített portrénkat itt olvashatják a Parókia portálon. Az interjúban Hegedűs Endre és Katica őszintén szólnak boldogságról és hűségről, valamint irigységről, betegségről, lemondásról és mindenről, amivel a házasság jár.

A házasság hete szervezői évek óta biztatják a közösségeket, hogy szervezzenek helyi eseményeket, ezzel is bátorítást és jó példát adva a fiataloknak. A központi programokról alább olvashat, de érdemes böngészni a gyülekezetek honlapjait is, hogy mikor tartanak saját rendezvényeket.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Házasság hete sajtó, Reformátusok Lapja
 

A Házasság hete központi programjai:

2016. február 7., vasárnap: Nyitó istentisztelet a Budapest-Fasori Református templomban
Helyszín: Budapest-Fasori református templom, kezdés: 10.00–11.00

2016. február 8., hétfő: Kendőzetlenül a házassági intimitásról
Varga György és Anikó házassággondozók előadása
Helyszín: Aranytíz Kultúrház, kezdés: 18.00
A baptista Családi Szolgálat vezetőinek előadása.

2016. február 9., kedd: „A szeretet: szenvedély és döntés"
Koncerttel egybekötött beszélgetés a Vigadó dísztermében
Helyszín: Pesti Vigadó, kezdés: 19.00
Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt ferenc-díjas zongoraművésszel és Hegedűs Katalinnal, a házasság hete idei arcaival Süveges Gergő, az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője beszélget.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztrálni a www.vigado.hu/hazassaghete címen lehet.

2016. február 10., szerda: Arcok és harcok – Beszélgetés az örök hűségről
Nekik hogyan sikerülhet? Kérdezd meg azokat, akik hisznek benne!
Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna, kezdés: 18.00
Résztvevők:
Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek – a házasság hete idei arcai,
Krúdy Tamás, a Nők Lapja vezető szerkesztője és felesége, Krúdy Zsófia,
Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika.
Moderátor: Keresztes Ilona, az MTVA Kossuth Rádió vezető szerkesztője.

2016. február 11., csütörtök: Családbarát szemlélet, munka–magánélet egyensúly
Konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, kezdés: 10.00
A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.

2016. február 12., péntek: Szenvedély és elkötelezettség: tűz és víz?
A házasság kulisszatitkai
Helyszín: TIT Stúdió, kezdés: 18.00
Kovács Károly pszichológus, családterapeuta és felesége, Kovácsné Ember Katalin mentálhigiénikus előadása.

2016. február 13., szombat: Áldással egybekötött Bálint-napi koncert
Fellép a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyeskara és Jubilate gyermekkara, vezényel: Sapszon Ferenc karnagy
Helyszín: Deák téri evangélikus templom, kezdés: 18.00
Igét hirdet: dr. Fabinyi Tamás evangélikus püspök

2016. február 14., vasárnap: Zárószentmise
Főcelebráns: Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke
Helyszín: Budapest-Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplom, kezdés: 18.30