Üvegfal

Az országgyűlési választásokról, a lelkészekre vonatkozó törvényről, a közösségi portálokról, valamint a református egyház jövőképéről is szólt hagyományos újévi beszédében a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Bogárdi Szabó István több mint száz lelkipásztor előtt beszélt az elmúlt esztendő tapasztalatairól és a jövőről az egyházkerület Ráday utcai székházában hétfőn.

Az identitások drámája
Elsőként skóciai tanulmányútja tapasztalatairól szólt az egyházvezető, aki a múlt év elején kutatói ösztöndíjjal egy hónapot töltött Edinburghban. Mint mondta: agresszív szekularizációs folyamat megy végbe Skóciában, falusi, kisvárosi gyülekezetek tűnnek el, számos helyen konganak az ürességtől a templomok. A skót függetlenségi népszavazásra utalva úgy vélte, hogy a következő 15-20 év „az identitások nagy drámája" lesz egész Európában.(Skóciában szeptemberben népszavazáson döntenek arról, hogy akarják -e a polgárok az ország függetlenné válását. A skót és az angol királyság 1707-ben egyesült. - a szerk.)

A Facebook mint üvegfal
Újévi beszédében a kommunikáció és az internet jelentőségéről is beszélt a püspök, a közösségi oldalak kommentjeit pedig veszélyes műfajnak nevezte.
- A régiek azt mondták, hogy a parókia fala üvegből van, most ez az üvegfal a Facebook, mert ami felkerül a netre, az mindig nyilvános marad - figyelmeztetett.
Bogárdi Szabó István arra kérte a lelkipásztorokat, hogy ne menjenek bele vitákba csupán „nicknévvel" rendelkező internet-felhasználókkal.
- A Bibliában benne van, hogy „neveden szólítottalak". Mindenki gondolja át, hogyan használja a közösségi oldalakat - fogalmazta meg kérését.
A média jelentőségéről szólva az egyházkerület hivatalos honlapját, a parokia.hu oldalt és a portálban rejlő lehetőségeket részletezte az egyházvezető. Arra kérte a lelkipásztorokat, hogy bátran használják a dunamelléki egyházi sajtót gyülekezeti eseményeik, híreik, rendezvényeik, propagálására, hiszen a témák professzionális feldolgozása nélkülözhetetlen a modern kommunikációban. (Az egyházkerület sajtószolgálatának e-mail címe: sajto@raday28.hu)

Kiszolgáltatott lelkipásztorok
A lelkészekről szóló egyházi törvényre utalva úgy fogalmazott, hogy kiszolgáltatottá teszi a lelkipásztorokat a szabályozás, mert alkalmazottként beszél róluk, amely viszonyban a gyülekezet a munkáltató, a munkáltatói jogokat pedig a presbitérium gyakorolja. Véleménye szerint ez a fajta megközelítés nehéz helyzeteket teremt. Példaként egy olyan esetet említett, ahol a gyülekezet nem találva kifogást a lelkész szolgálatában és életében azért akart megválni a lelkipásztorától, mert egyszerűen nem kedvelték a személyét.

Köszönet
Bogárdi Szabó István köszönetet mondott a lelkészeknek, akár szórványban, akár nagyvárosi gyülekezetekben állnak helyt. Külön kifejezte köszönetét a lelkészek hitoktatásban végzett munkájáért.
- Lényegesen több gyerek iratkozott be hittanra, mint azt előzetesen gondoltuk. Minden felekezetet megelőztünk, azonban egyenként kell minden egyes csatát megnyernünk azzal, hogy jó hittanórákat tartunk és tartalommal töltjük meg az órákat. A java és a neheze még most következik.
A lelkészértekezleten elhangzott, hogy a hittanoktatással járó adminisztráció egyszerűsítését kezdeményezte az egyház. Azt szeretnék, ha az egyház feladata az oktatás lenne, az ehhez kapcsolódó adminisztrációt pedig az állam végezné.

Egyharmad
A misszió nagy ügy és sokak imádsága kell hozzá - folytatta gondolatait a missziói gyülekezetekre (is) utalva a püspök.
- Magyarországon hatalmas a migráció, folyamatosan változik a településszerkezet. A népszámlálási adatok szerint a magyar reformátusság több mint egyharmada Budapesten és környékén él, de többségük még nincs gyülekezetekbe szervezve, sőt ennek a lehetősége sincs felajánlva. Nincs kultuszhely és igeszolgálat, holott egyes, ma még szórványként számon tartott helyeken a reformátusok száma négyszerese is lehet, mint a kiüresedő falvakban lévő gyülekezetekben.

Kimondták
Újévi beszédében az Egyházi Jövőkép Bizottság (EJB)munkáját is méltatta a dunamelléki püspök. Mint fogalmazott, ez nem csupán látszólagos bizottság.
- Hatalmas dolog, hogy van egy bizottsága a református egyháznak, akik első üléseik után kimondták, hogy nem a hivatalokban vagy a különböző tagozatokban kell megoldani az egyház jövőjének a kérdését, hanem a gyülekezetekben. Kérem, ha a bizottság megkeres minket, nyíljunk meg a kérdéseik előtt, hiszen a mi szekerünk rúdja mellett állnak, és jó irányba akarják tolni a szekeret.
(Nyáron kérdőívet küldött az Egyházi Jövőkép Bizottság a gyülekezeteknek, amelyre a megkérdezettek összesen 16 százaléka válaszolt. - a szerk.) A püspök arra buzdította a bizottság tagjait, hogy ne csüggedjenek, a gyülekezeteket pedig arra, hogy segítsék az EJB munkáját.

Választások, politikai manírok
Az idén országgyűlési, önkormányzati, uniós valamint egyházi választások is lesznek, a püspök azonban csak a parlamenti voksolásra tért ki, hangsúlyozva, hogy nem lesz könnyű feladat, hiszen már most is minden a politikai kampányra van kihegyezve. Úgy vélte, hogy a keresztyénségre hivatkozva nem lehet sok szavazatot szerezni, vagyis hiába hirdeti magáról egy politikus, hogy keresztyén, ettől nem szavaznak rá többen. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy politikusok az egyházzal akarnak kampányolni.
- Az egyház- és keresztyénellenességgel azonban lehet szavazatokat szerezni. A maró, metsző, posztkádárista antiklerikalizmus mozgósító erő. A magyar politikai élet tagolt, szétesett, és jó összetartó erő lehet az egyházellenesség.
Bogárdi Szabó István arra intett, hogy ne üljenek fel a lelkipásztorok a politikai maníroknak.

Az egyházkerület hagyományos lelkészértekezlete a hozzászólásokkal és a kérdésekkel zárult, amelyek - a többi közt - az egyházi kommunikációra, egy egységes egyházi informatikai rendszer felállítására, az elavult egyházi címlistára, a műemlék templomok pályázati utófinanszírozására, a lelkészek egységes javadalmazására, valamint a Kálvin János halálának 450. évfordulójára tervezett megemlékezésekre vonatkoztak. 

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás