Felfedezőúton az Ormánságban

Videós összeállításunkban fiatalokat kérdeztünk, akik a kákicsi Ifjúsági Ház első vendégeiként kerékpárral járták be a tájegység egy részét.

Budapesti és Baranya megyei – köztük ormánsági – fiatalok hangja töltötte be az elmúlt hétvégén a megújult kákicsi református templomot, ahol valaha a néprajzkutatóként is ismert Kiss Géza (1891–1947) lelkipásztor hirdette Isten Igéjét. Egykori parókiáját a hozzá tartozó csűrrel a Dunamelléki Református Egyházkerület újíttatta fel, a lelkészlakban Kiss Géza Ormánysága címmel kiállítás nyílt, a pajtát pedig ifjúsági szállássá alakították.

A fiatalok még a hivatalos átadó előtt birtokba vették azt, közösségüket áhítatok, dicsőítés, játék és lelki beszélgetések gazdagították. Ezekben a helyi lelkipásztorok mellett az SDG Református Diákmozgalom tagjai vezették őket. Első este tábortüzet raktak, és amíg a tűzön a helyi specialitás, a köcsögös bab rotyogott, ők kenyérsütésről és a másnapi biciklitúráról beszélgettek. Felkerekedve betértek a Sellyei Arborétumba, és jártak a Kiss Géza Ormánsági Múzeumban és a hozzá tartozó Skanzenben, ahol egy talpas házat is szemügyre vehettek. Felfedezték a drávaiványi református templom festett kazettás mennyezetének rejtett utalásait, majd eltekertek egészen a Dráva partjáig, ahol egy ormánsági kvízjátékban mérhették össze tudásukat.


A kákicsi Ifjúsági Ház már idén nyáron fogadja az ifjúsági és gyülekezeti csoportokat, kerékpárt is biztosítva számukra. A szálláshelyről és a kirándulási lehetőségekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Szállást foglalni a fenntartó Sellyei Református Egyházközség kapcsolattartójánál, Patakné Máthé Anikónál lehet a +36 30 349 73 28-as telefonszámon vagy a sellyeirefegyhazszallasok@gmail.com e-mail címen lehet.
A Kákicsi Ifjúsági Ház címe: 7958 Kákics, Petőfi Sándor utca 25.

A kákicsi Ifjúsági Ház átadásáról szóló tudósításunkat itt olvashatja.

Videós összeállításunkat itt tekintheti meg.

A Kákicsi Kiss Gézáról szóló portrénkat ide kattintva érheti el.

A kákicsi Ifjúsági Házról és a foglalásról itt tudhat meg többet.

 

A videót készítették: Dezső Attila, Füle Tamás, Jakus Ágnes, Komorné Csernáth Erzsébet

Képek: Füle Tamás, Ruprech Judit

Ifinap Kákicson