Tudatos felelősségvállalás a környezetünkért – Mi történik egy ökogyülekezetben? 2. rész

A koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy milyen nagy bajt okoz, ha megbomlik a környezetünkkel való harmonikus együttélés szabályrendszere. Vannak egyházi közösségek, amelyek tudatosan törekszenek egy fenntarthatóbb életmód megvalósítására, ennek hitbeli megélésére is, bevált jó gyakorlataikat szívesen megmutatják másoknak is. Nem könnyű feladat a fogyasztói társadalom sugallta értékrenddel szemben mértékletességet hirdetni, az ember és környezet viszonyrendszerét biblikus alapokon szemlélni, kilépni a komfortzónából a megszokások és kényelmi szolgáltatások helyett. Akadályokkal teli utak ezek, botladozó lépésekkel, mégis óriási érték már önmagában a feladat vállalása, a változtatásra való törekvés is. Ökogyülekezeteket bemutató cikksorozatunk újabb részeként egy budapesti református közösség mindennapjaiba és motivációiba nyerhetünk bepillantást.

Képzeljen el egy oázist. Csupán sivatag helyett egy betondzsungelben. Vadszőlővel és borostyánnal. Ahogy a legmelegebb nyári kánikulában ott hűsöl egy eperfa alatt. S miközben a fa gyümölcséből falatozik, hallja a csobogó víz hangját, a madarak csicsergését, a rózsa illatát... Képzeletbeli helynek tűnhet, ám ez nem valami idea. Budapest 8. kerületében, a Gyulai Pál utca 9-es szám alatt található ez a már-már mesebeli kis kert, „amelynek mindenki a csodájára jár”.

Így fogalmazott Karsay Eszter is, a nagy múltú Klauzál téri Református Egyházközség lelkésze, aki mindig is a szívén viselte a teremtett világ megőrzésének fontosságát. „Szeretek ökumenikus alkalmakra, beszélgetésekre menni. A környezetünk, a környezetvédelem, a teremtett világ megóvása mind olyan témák, amelyek igazán ökumenikusak és minden felekezettel közösen lehet csinálni, nem számít, hogy katolikus vagy baptista.”

Amikor megkérdeztem, mire a legbüszkébbek, gondolkodás nélkül a válasz ez volt: a kert. Nem véletlen, hiszen hatalmas munka volt megtervezni, majd egy vad elképzelésből létrehozni ezt a csodát a belváros szívében. „Feltörni a betont, elvinni a törmeléket, a sittet, aztán földet hozatni…”

Ma már körülbelül nyolcéves az udvar. Számtalan növényfajnak ad otthont, gazdagítva ezzel a gyűjteményt. Hogyha a feketerigó varázslatos trillájából visszatérünk a Föld nevű bolygóra, tekintsük meg a gyülekezeti termet is, amelyet két lakásból alakítottak ki az emeleten.

Gondolva a zömében idős korosztályra, az akadálymentesítés – leginkább egy lift beszerelése –, mindenképp a jövőbeli tervek között szerepel. „Mozgássérült-parkolóhelyet szerezni sajnos nem sikerült. Felmerült, hogy kisbusz kellene, összeszedni a gyülekezeti tagokat és elhozni például Budaörsről vagy Érdről.” – meséli a lelkipásztor. Erre azonban eddig még nem sikerült megoldást találni. Ugyanakkor öregszik a gyülekezet. „Van, akit idősként ide köt a múlt, de a gyermekei, unokái már elköltöztek. A hétköznapokba pedig nem lehet úgy bevonni őket. Fiatal meg nincs túl sok.”

Az idei tábor ugyan elmaradt, de a Klauzál téri Református Egyházközség továbbra is motivált kisebb közösségi programok szervezését illetően, legyen szó sétákról, öko témával kapcsolatos vetítésekről, előadásokról a tudatosságra tanítás szellemében. Az elmúlt hónapok eseményei (vírushelyzet stb.) nemcsak az ifjúsági tábor lebonyolítását tették lehetetlenné, hanem a környezettudatos rutint is megingatták. „A karantén ideje alatt a járványhelyzetre való tekintettel vissza kellett venni az egyszer használatos tárgyak mellőzését, mint a papírkéztörlők, adagolók.” A megfontolt papír- és műanyaghasználat viszont megmaradt. Törekednek arra, hogy minimálisra csökkentsék a szemetet: amit csak lehet, újrahasznosítanak és étel sem vész kárba.

„A jelenlegi kertész olyan komolyan veszi a munkálatokat, hogy halászhálót feszített ki az eperfa alá, hogy ne a fűre potyogjon és ehető legyen. Vagy pálinkát készítenek belőle. Ilyenekkel is kísérletezünk, hogy ételt ne kelljen kidobni. Megvannak azok a családok, akiknek eljuttatjuk, ha marad valamilyen esemény alkalmával.”

Ám a gyülekezet anyagi jótékonykodásban is elkötelezett. Évente egy-két alkalommal (jellemzően advent idején) vásárt tartanak a megunt, de használatra még tökéletesen alkalmas cikkekből. Az eseményen befolyt összeget a nehezebb sorsúak megsegítésére fordítják.

„Keressük azokat a dolgokat, amik a természethez közelebb visznek. Biciklizést és bármi mást is. (…) Én a magam részéről megteszem azt, ami rajtam áll. Belegondolok néha,  milyen jó, hogy része vagyok a teremtett világnak, hiszen ez az Isten ajándéka és mi belőle élünk. Szeressük, és fontos, hogy ne tékozoljuk el azt, amit kaptunk, kapunk.”

Felelősséggel tartozol te is a teremtett világért. Mutass példát! 
Csatlakozz az Ökogyülekezeti Mozgalomhoz!

Cím és díjpályázat a honlapon: http://okogyulekezet.hu/csatlakozz/okogyulekezeti-dij

Jelentkezési határidő: 2020.szeptember 10.

A cikksorozat korábbi része: Tudatos felelősségvállalás a környezetünkért - Mi történik egy ökogyülekezetben? 1. rész 

 

Roza Vivien

Képek forrása: Karsay Eszter, Komlósi Ernő