Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentisztelet 2023. február 26-án

 

(Dr. Kereskényi Sándor)

 

Böjt első vasárnapján

 

Lekció: 1Kir 3,5-14

Textus: Péld 2,1-5

Énekek: 25/1; 749/1-3 új énekeskönyv; 25/2; 197/4; 764/1-3 új ék.

 

Szeretett Testvérek!

 

Mi alapján szoktatok véleményt alkotni valakiről? Akár bibliai személyről, akár kortársainkról. Az alapján, amit olvastok, hallotok róla, vagy az alapján, amit Isten tudat róla?

És mi a helyzet az önértékelésünkkel? Van, amit szívesen elmesélünk az ismeretségi körünkben. Örömmel, büszkén átadjuk a gyermekeinknek. Ez az, amit megtudnak rólunk. De bizony ott vannak azok a hiányosságaink, szégyellni való életeseményeink, amikre gondosan ráborítanánk a titoktartás leplét. DE Isten feltárja előttünk, lerántja rólunk.

A Példabeszédek írója Salamon. Izráel harmadik uralkodója. Dávid király egyik fia. Nyolcadik feleségétől, Betsabétól született. Igen, ő az az asszony, akit megkívánt Dávid, és annak ellenére magához vitetett, hogy ismerte a férjét, Uriást, hűséges katonáját. Dávid fiának, Salamonnak nem maradt titokban a magánélete, de az sem, amire Istentől kapott felhatalmazást. A két képet összerakva látjuk ki volt ő. Az emberi oldalát, és az Istentől kapott ajándékait.

A zavartalannak nem mondható utódlási harcok végén ő foglalhatta el Izráel trónját. Egy álmában Isten felajánlotta neki, hogy kérjen tőle valamit, és megkapja. Salamon engedelmes szívet és értelmet kért. Mit kapott? Bölcs és értelmes szívet. Istennek tetsző kérése miatt ráadásképpen még azt is, amit nem kért. És elkezdte az uralkodását. Ügyes politikus volt. Bel és külföldön egyaránt megerősítette hatalmát és tekintélyét. Gazdagságát messzi földről érkezett uralkodók csodálták. Harci kocsikkal felszerelt állandó hadserege nagyhatalommá tette Izráelt. A családja? Nos „hétszáz főrangú és háromszáz másodrangú felesége" volt.

Itt kezdődött a baj. „Salamon szívét feleségei vénségére más istenekhez fordították, és szíve nem maradt teljesen Istenéé." (1Kir 11) Isten figyelmeztette, hogy térjen vissza hozzá, de Salamon nem hallgatott rá. Ez okozta az ország vesztét. Kettészakadt Izráel. Ráadásul Salamon fia, Roboám kapta a sokkal kisebb területet.

Na, akkor most mi van? Hogy olvassuk a Példabeszédek könyvét, amit ez az Istentől elfordult, bálványimádó, országát polgárháborúba vezető király írt?

Hogy olvassuk? Úgy, mint annak az embernek az írását, akinek Isten megígérte az álomlátás éjszakáján: „olyan bölcs és értelmes szívet adok neked, hogy hozzád fogható nem volt előtted, és nem támad utánad sem." (1Kir 3,12)

Mi alapján szoktatok véleményt alkotni valakiről? Az alapján, amit egészen biztosan tudtok róla, vagy az alapján, amire Istentől kapott felhatalmazást?

Isten úgy akarta, hogy Salamon - volt amilyen volt, lett belőle, aki lett, de- hagyja ott az Úrtól kapott bölcsessége nyomait a Bibliában.

Ha jól belegondoltok, életünk kezdetétől végéig kettős életű, hullámzó hangulatú, változó értelmű emberek gondolatait hallgatjuk, követjük, vagy elvetjük. Az emberré lett Istenen, Jézus Krisztuson kívül nem élt bűntelen ember a földön. Én is az vagyok. Te is az vagy. Mégis, néha hallgatsz rám. Mégis: szívesen hallgatok rád.

Mikor? Amikor azzal az értelemmel és azzal a bölcsességgel szólunk, amit Istentől kaptunk.

Ha kapunk valami betekintést a legnagyobb gondolkodók, írók, politikusok, történészek, közemberek és (náluk gyakran bölcsebb) „kis"-emberek életébe, alkalmasint elszörnyedünk, hogy milyenek voltak, hogyan viselkednek. De ez nem tántoríthat el bennünket attól, hogy hallgassunk rájuk, - mert megérezzük, kihalljuk -, hogy „ezt" nem ő, az ilyen-olyan, botladozó személy találta ki, hanem az az isteni értelem és bölcsesség, ami a szólás, az írás idejére valami ráadással ruházta fel az egyébként esendő, hozzánk hasonló, egyéniségüket.

Hogy olvassuk a Példabeszédek könyvét, amit ez az Istentől elfordult, bálványimádó, országát polgárháborúba vezető király írt? Úgy, mint aki az Úr mellett töltött idejében írta azt, amit mi a Bibliánkban kaptunk kézhez.

Eredetileg a fiának szánta. „Fiam, ha..." - határozza meg Salamon a feltételeket. Mihez? Ahhoz, hogy trónörököse ne csak hallja, hanem megértse, „mi az Úr félelme, és..." rájöjjön arra, mi is „az istenismeret."

Isten velünk is ezt akarja elérni böjt első vasárnapján. Húsvét előtti böjtünket, tisztulási időszakunkat azzal akarja megalapozni, hogy értsük meg, mit jelent az Úr félelme, és fedezzük fel, mi is az igazi istenismeret.

Mi az Úr félelme? Rettegés? Remegés? Nem. Az Úr félelme az, amit akkor érzel, amikor Istennel találkozol. Amikor megérzed, hogy az addig összegyűjtött eredményeid, önérzeted és magabiztosságod összezsugorodik. Egyszerűen azért, mert te egy életre hívott teremtmény vagy, Ő, az Isten pedig a Teremtőd. Ő mindent tud rólad, te viszont a titkokkal teli hatalommal állsz szemben. Mégsem rettegsz előtte, mert a találkozás felemel. A színe elé. És ott lenni nagyon jó.

Ez az Úr félelme. Ezt értheted meg. Ezt veheted észre. Ezt ismerheted fel. Ezzel tehetsz különbséget az isteni és az emberi között. Mert amikor azon a szinten vagy, az Úr félelmének szintjén, onnan minden másképp látszik, mint innen, lentről. Az Úr félelmében, Isten társaságában mást látsz a nyomorúságodban, mást a gazdagságodban. Másként olvasol, másként hallgatod meg a hozzád beszélőt. Az Úr mellől, jelenlétével átitatva látod az országok, a nemzetek párbeszédének, háborúinak igazát és hamisságát.

És mi az istenismeret? Az istenismeret az Isten tudása. Nem részismeret, hanem egységes szemlélet. Az autógyári munkások a szalag mellett összeillesztenek egy-egy alkatrészt. Abból lesz az autó. Amit valaki egészében látott és megtervezett. Vannak betűk, vannak szavak, vannak írásjelek, és van valaki, aki ezeket úgy rakja össze, hogy abból vers, regény, dráma, használati utasítás, tankönyv születik. Isten minden részletben látja az egészet. Amit megenged, hogy meglássunk belőle, az a miénk lehet. Az istenismeretnek az az egysége, amit rád bíz. Ahhoz, hogy alkoss valamit, ahhoz, hogy lerombold a hamisat. Ahhoz, hogy jól ítéld meg a dolgokat vásárlás közben, és a világ eseményeit mérlegelve. Isten jelenlétében megszerezheted, elsajátíthatod azt az ismeretet, hogy egészében lásd a dolgokat. Egy születést, egy válást, egy halálesetet, egy házasságot, egy háborút, és azt, hogy nem egy háború van a világon. Isten mellett az okok, az összefügések feltárásával véleményezheted a világ apró és hatalmas dolgait.

Rajta hát! Vegyük észre, találjuk meg az Úr félelmét, és az istenismeretet!

Mi kell hozzá? Az első feltétel-csomagban ezt találjuk: „ha megfogadod mondásaimat, és parancsaimat magadba zárod". Szó szerint: ha átveszed a szavaimat, és felhalmozod magadban a parancsaimat. Úgy tudunk átvenni valamit, ha kapcsolatot teremtünk az átadóval. Isten szavait úgy tudod átvenni, ha olvasod őket. A nélkül nem megy. Isten parancsait, utasításait úgy tudod felhalmozni magadban, ha előtte begyűjtöd őket. Innen, a Bibliából. Innen, az Isten szavait felerősítő prédikációból.

Mit találunk a második feltétel csomagban? Tessék: „ha figyelmesen hallgatsz a bölcsességre, és szívből törekszel értelemre". Megint csak szó szerint: ha a bölcsesség felé hajlítod a füledet, és szívedből rakod az értelmet. Jó, jó! Én sem tudom mozgatni a fülemet, de képes vagyok szelektálni azt, amit hallok. Megfelelő edzésprogrammal el tudjuk sajátítani a fülünk beállítását. A bölcsesség felé fordítva, bezárva az istentelen előtt. Így sikerül a szívünkbe engedett dolgokkal felépíteni, és karban tartani az értelmünket.

Harmadik feltétel-csomag: „ha bölcsességért kiáltasz, és hangosan kéred az értelmet". Hallgass Jézus tanácsára! Menj be a belső szobádba, ami lehet a Tisza töltése, vagy az erdő mélye is, és hangosan szólj, kiálts az Úrhoz! Mint akinek fáj a bölcsesség és az értelem hiánya. Fájt már? Igen, emlékszel, azt mondtad, amit én is szoktam: „Ó, de buta voltam!" „Ó, ha aludtam volna rá egyet!" „De kár, hogy az ösztöneimre, a haragomra, a becsvágyamra hallgattam!" Kérj isteni bölcsességet! Kérd az Isten értelmét a sajátod helyébe! Azokból építkezz tovább! Azokból rekonstruáld a lelked támfalait, oszlopait!

Milyen intenzitással kell ezt művelni? Elénk adja a negyedik feltétel-csomag: „ha úgy keresed azt, mint az ezüstöt, és úgy kutatod, mint az elrejtett kincseket". Az ezüstöt meg kell keresni. Fel kell kutatni. Nem adja magát ingyen. Az isteni bölcsességet és értelmet ki kell bányászni az írott Ige mélyéről. Nem a betűkben van elrejtve, hanem a sorok között. Az isteni értelem kincs. Aki azt mondja, könnyen megtalálja, azt átverték. Szellemi bizsut akasztott a nyelvére, fénylő giccset hordoz a lelkében. Az írott és a hirdetett Igét tovább kell gondozni. Idővel, csenddel szükséges táplálni. Testvéri beszélgetéssel metszeni. Bűnbánó, felüdítő könnyekkel öntözni.

Mi lesz a vége? Hallottátok: Salamon írta a fiának, Isten pedig beleszerkesztette Bibliába. Ha... ha... ha... ha.... Ez nem nevetés, hanem négy feltétel. Ha eleget teszel nekik: „megérted, mi az Úr félelme, és rájössz, mi az istenismeret."

A húsvétot megelőző böjt első hetét kezdjük e négy feltétel teljesítésével! Ámen

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 2414, összesen: 2255697

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.