Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Presbiterképzés - 2011

 

Presbiterképzés a Csongrádi egyházmegyében - 2011

 

Ebben az évben három képzési alkalommal gyűltek össze a Csongrád megyei presbiterek. Az összejöveteleink gyakoriságát a korábbi évek szervezési tapasztalataiból szűrtük le. Az egyházmegyei és a gyülekezeti naptár zsúfoltsága, valamint a presbitereink (és a területi szervezők) terhelhetősége ennyit tesz lehetővé. Témaválasztásunkban igyekeztünk minél gyakorlatiasabb kérdéseket érinteni. Olyan ismeretek felé próbáltuk terelni presbitereink figyelmét, amelyekről feltételeztük, hogy nem hallhattak a gyülekezeti képzéseken.

Először, tavasszal, Szeged-Honvéd téren találkoztunk. Az alkalom mindenese Kovách Péter, Szentes-Nagytemplomi lelkipásztor volt. Főtémaként az év első számú eseménye, a presbiterválasztás került terítékre. Az előadó részletesen taglalta a választások lebonyolításának minden törvényes előírását és minden, elméletileg lehetséges rendkívüli esetét. Az őszi tényleges megvalósításhoz jól hasznosítható előkészítést kaptunk. A második előadásában az időseknek a gyülekezeten belüli helyzetét taglalta - különös tekintettel az új szentesi református szeretetotthonra. Megtudhattuk, hogy minden tisztességesen működő önkormányzattal együtt lehet, és együtt kell működnünk céljaink elérése érdekében.

Szeptemberben Újszegeden folytattuk a tanulásunkat. Nem véletlenül választottuk ezt a helyszínt: nagy örömünkre szolgált az újonnan felépült református templom megtekintése. Ez a bemutató, melyen a tervező - egyik presbitertársunk - is részt vett, rendkívüli programponttá lépett elő. Terveink szerint ezen a képzési alkalmon a gyülekezetépítés csínját-bínját kívántuk megismerni, eredményes és modern közönségkapcsolati módszerekhez hozzájutni. Ilyen hátsógondolatokkal kértük fel Sípos Ete Zoltánt, az újszegedi református gyülekezet lelkészét. Nem ezt kaptuk, hanem egy kijózanító alapvetést. Nem biblikus a gyülekezetépítő módszerek bűvöletébe esni, sohasem felejthetjük el a helyes sorrendet: Isten építi a gyülekezetet, mi csak alázatos munkatársai lehetünk, az Ő akaratát pedig a Bibliából tudhatjuk meg. Ez a szándékosan „provokatív" előadás élénk visszhangot váltott ki a hallgatóságban és azon túl is. Volt olyan presbitérium, amely saját köreiben (bibliaóráján) később még visszatért az újszegedi iránymutatásra. A délelőtt második felében, a még mindig tartó Kálvin-évek keretében, Nagy László, nyugalmazott egyházkerületi főjegyző tartott előadást a nagy reformátorról, mint igehirdetőről. Megbecsülendő érdeme minden előadónak, ha a körülményesen megközelíthető és nehezebben befogadható témákat érthetően és világosan tudja a hallgatóság elé tárni. Ez alkalommal ebben a szerencsés helyzetben volt részünk.

Novemberben a Makó-Újvárosi gyülekezetben került sor az év utolsó alkalmára. A református iskolaügy töltötte ki a szombat délelőttünket. Kedvező terepen jártunk: a Csongrádi református egyházmegyében tíz oktatási intézmény működik, ebből három a hagyma fővárosában. Kotormán István lelkész-iskolaigazgató bemutatta a makói református iskolák történetét és részletesen beszélt iskoláink református jellegéről. Kiemelte: a református iskolákban a nevelés áll a középpontban, hiszen itt az egyház veteményes kertjét ápoljuk. Az egészséges lelkületű és hitben járó felnövekvő nemzedék az egyén, az egyház és a társadalom együttes érdeke. Nagy Baló Csaba tanár úr, a Zsinat Oktatásügyi Bizottságának tagja nagy tapasztalatokra tett szert a református iskolák szervezése terén. A hallgatóság érdeklődéssel kísérte a mai, a köznevelési törvény megjelenése előtti, képlékeny állapotban való eligazodást. Friss ismeretekhez jutottunk mindannyian, és jó tanácsokat kaptak azok a gyülekezetek, amelyek új iskola alapításával foglalkoznak.

A három alkalom igei szolgálatát egyszer végezte lelkész, egy-egy alkalommal a területi elnök és a területi titkár. Az imaközösség állandó eleme ezeknek az összejöveteleknek. Az egyházmegyével szép rendben dolgoztunk együtt, Juhász András főjegyzőtől, a presbiterképzés felelősétől minden segítséget megkaptunk. Az alkalmak látogatottsága 24 és 35 fő között mozgott. Jelenleg ilyen létszámot tudunk elérni Csongrád megyében. Az eredmények javulását a megválasztandó új tisztségviselők újabb módszereitől várhatjuk.

2011. november

Nemes Gábor - Orosz Adrienn

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 689, összesen: 2252958

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.